Sayfalar

27 Eylül 2013 Cuma

gelgit (!)

MEDCEZİR

" Sezonun en iddialı dizisi" diye boy boy reklamını gördüğün projenin orjinali "The O.C" yani the orange county yani beyaz türkler. Ergenlik dönemimin baş dizilerinden biri ve de orjinali olan "The O.C"  (dawsonlar, buffyler, mcbeallar, gilmorelar....) ile karşılaştırmaya mecburum bilemezsin. Ön yargılı olmamak için 2. bölümü de bekledim yani yanlış anlaşılmasın, eğer ilk bölüm ardından yazsaydım yerden yere haşat etmiştim de herkese bir ikinci şans verilmeli. Neyse gelelim asıl meseleye;

Karşılaştırma elimden geldiğince az yapacağım, çünkü en geç 87 kuşağı "The O.C" i bilirken 90ve üstü "The O.C" den habersiz. Hal böyle olunca 92,93,95,96 lı tanıdıklarla dizi hakkında anket yaptım, adamlar dizinin tutkunu olmuşlar ve en az 3 sezon bu diziyi kimseye yedirmeyeceklermiş ki ortalama Türk dizisi standartlarında haklılarda, bknz:pisyedili.Gönül ister ki bende en az 3sezon bu dizi için siperde durayım da yabancı uyarlamalarda biraz çuvallıyoruz, aziz halkım.Yabancı dizileri Türkiye'ye uyarlarken senaristlerimiz "tıpatıp olma" hatasına düşüyorlar ve sanki "tıpatıp olmazsanız olmaz" zorunluluğu varmış gibi uğraştıkları için de hiç de tıpatıp olmayan bir uyumsuzluk sorunu ortaya çıkıyor. (eğerki "BUÜLKE"yi okumuş olsanız batıcılıktan ziyade batı fikrini daha iyi algılamış ve yorumu daha uygun yapmış olacaksınız, ufak bir tavsiye) Şöyle ki "The O.C"deki zenginlerin aile ve çocuk uyumu öle gerçekçi olurdu ki(bizim onları tanımadığımızdan ötürü olan bir inanç da olabilir) karakterlerin yaşadıkları olayların duyguları birebir geçerdi, oysa medcezir de herkes "The O.C" taklidi olmaya çalışıyor gibi hissediyorsun, yada ben öyle hissediyorum. Tıpatıp yapmak yerine "uyarlama" yapmış olsalar ve "cast"ı da ona göre seçmiş olsalar daha gerçekçi ve izlenir durur matematiksel olarak.bknz.ASİ

Sanırım bir şeyin aslını biliyor olmak yeni versiyonunda hata aramaya itiyor beni, ve sanki her şeyde bir kulp arıyormuşum gibi oluyorum izlerken. Ee ama senaryoyu zaten bildiğimden şaşıracağım veya heyecanla bekleyeceğim bir şey kalmıyor aslında merak ettiğimse oyuncuların ve senaristlerin konuları nasıl yorumladıkları oluyor. Mesela çağatayulusoy ve serenaysarıkaya uyumunu merak ettiğim için bir kaç bölüm daha şans vermek istiyorum, diziye belki de yürür gider bilemem(umarım). Bu sebeple cuma günü kendi saatinde KAYIP olduğundan tekrarlarını izliyorum.

Gelelim huzursuzluk veren ayrıntılara, sahne geçişlerinde ve olay akışlarında süreklilik ve uyum sorunu gözüküyor, sanki bir sonraki sahnenin ne olacağına o an karar veriyorlarmış  hissi uyandırıyor. Yönetmenin ufkuyla ilgili olabilir, orasına bir kaç bölüm sonra karar veririz artık. Diyaloglar ve de oyunculuklar... Diyaloglar da CİDDİ boyutta sıkıntı var, karşılıklı replikler monoton skeçler gibi, sanki kimse rolüne çalışmamış da orda birileri zorla söylettiriyormuş gibiler. The OC de dizinin bazı oyuncularının efsane olmasının sebebi replikleriydi, konuşmalarıydı, monologlarıydı; medcezir in senaristleri bu konuda çok eksik kalmışlar. Dizi sürelerinin uzunluğu ile alakalı bir durum olabilir diyorsun ama EZEL diye bir gerçek varken dizi süresinin uznuluğunun kaliteye engel olduğunu hiçbirimiz savunamayız. Tabi bir de seyirciler Türkiye deki sisteme alıştıklarından 15dk bakışma, 23dk ağlaşma bol drama bol abartı koyarak senaristler "The O.C" yaptıklarını düşünebilirler fakat bu biraz "Cennet Mahallesi" olmuş be gülüm.

Birde müzik meselesi var ki offf of..Mesela "The O.C" nin müzikleri efsanedir, 6 soundtrack albümü vardır ve dizi sayesinde birçok grup kendini tanıtma imkanı bulmuştur. Böyle uç bir yükseklik olmasa da en azından medcezir içinde kullanılan müzikler ve dizi içinde yapılan klipler uyumlu ve etkileyici olmalı, ki açıkçası bu konuda medcezir bu konuda zayıf kalmış. Biraz acımasız gittiğimi düşünebilirsin ama oyunculuklar, sahne akışları, diyaloglar ve tabi ki müzikler benim için dizi hakkında olumlu veya olumsuz düşünce oluşturan kriterler. Hal böyle olunca sevdiğiniz bir dizinin türk versiyonunu en ince şekilde eliyorsunuz.

Oyuncu seçimlerinde de yanlışlar, çok net. "The O.C" fanları bilirler dizide bir "SETH COHEN" gerçeği vardır ki Indie akımının başlangıcı sayılacak kılık kıyafetler giyerek, şahane film replikleri göndererek ve  mükemmel müzikler dinleyerek yeni bir ekol oluşturmuştu. medcezir deki karşılığı olan mert rolündeki TANERÖLMEZ i kayıpşehirdeki muhteşem rolünden alıp "loser" bir tiplemeye sokmuşlar, ilk bölümdeki hareketlerinde resmen içim ezildi ADAMBRODY görse kim bilir ne der :D Tabi birde Summer var ki hepimiz yerinde olmak için can atardık, müthiş bir enerji verirdi şımarıklığıyla. Ve bu şımarıklık nedense tatlı gelirdi, eylül de ise tatlılıktan ziyade bir iticilik var, şımarıklığı o kadar üstüne oturmuyor ki zorla oynattırıyorlarmış gibi duruyor.

SerenaySarıkaya favorim. MarissaCooper karakterini içmiş ve kendi yorumunu katarak oyunculuğunu konuşturmuş, güzelliğine söylenecek kelime yok zaten. Bir insan güzel olup da oyunculuğu da kotarıyorsa izlemenin tadına varılmıyor. Tıpkı Beylice ve Serez ailesi ebeveynleri seçimleri gibi. BarışFalay(hastasıyım) her ne kadar SandyCohen havası taşımasa da, dizinin gerçekliği açısından fakir ama gururlu gencin yükselişi karakterine en uygun tip olmuş ve oyunculuğunu da döktürmüş. MineTugay ve ŞebnemDönmez birbirleriyle karakterlerin hakkını vermek için yarışıyorlar, zevkine doyulmuyor. CanGürzap da CalebNichol un TR karşılığı olmuş, nokta atış. Gelelim ÇağatayUlusoy'a ... Ya çok yakışıklısın, karizmatiksin ama RyanAtwood olacak çocuk değilsin sanırsam genç(isterim ki beni utandır). Çabalıyorsun farkındayım, belki de repliklerin daha uzun, sahnelerinde daha etkileyici olursa bir karakter oyuncusu olabilirsin sende Kıvanç hesabı, olamaz mı olabilir...hayat :D

işte benim için medcezir de hal böyle...



not : gerçi 2. bölümü izlerken bazı güzellikler gözüme çarpmadı değil, mira&yaman atışmaları ve ukalalıkları eğlence katıyor, birde mira nın mert e yaptığı STARWARS göndermesi vardı ki tadına doyum olmadı, zaten The OC nin de efsane olmasının sebeplerindendir kült filmlere, müziklere, aktörlere yapılan ince göndermeler.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder